menu

Automatizace v potravinářství

Automatizace v potravinářství

Automatizací výrobních procesů v potravinářství můžeme dosáhnout vyšší produkce, kvality výroby, bezpečnosti i snížení výrobních nákladů. Robotizace zajistí zrychlení jednotlivých úkonů a stejnou kvalitu jejich provádění. Snižuje riziko úrazu vzniklé lidskou chybu. Výhodou je také zvýšení hygienického standardu při výrobě potravin, protože se nedostanou do kontaktu s člověkem. 

Normy a standardy pro automatizaci v potravinářském průmyslu

Normy a standardy v potravinářském průmyslu kladou vysoké požadavky na výrobní linky, jednotlivé stroje a jejich celkovou konstrukci. Veškeré povrchy se uzpůsobují pro styk s potravinami. Nesmí docházet k úniku nebezpečných látek a užité materiály musí splňovat normované hygienické standardy. Elektrokomponenty stroje jsou zakrytovány dle IP67 či IP69K, což usnadňuje jejich jejich pravidelné čištění. Kovové části se vyrábí z nerezu, aby při kontaktu s vodou nedocházelo ke korozi. Při automatizaci v chladírenském provozu je nutné počítat s vyšším rozsahem tepelných hodnot.  

Pro průmyslovou automatizaci v potravinářském průmyslu se využívá od jednoúčelových strojů až po komplexní výrobní linky. Transport mezi jednotlivými výrobními procesy můžou zajišťovat dopravníky různého typu. Do výrobních linek a strojů se také instaluje strojové vidění pro navádění robotů, kontrolu kvality, či čtení čárových kódů. Dále se používají měřící systémy k zajištění přesného porcování potravin. Pro zrychlení logistiky a skládání zabalených potravin je dobré využít robotické paletizace.


Kontaktujte nás

Ing. Jan Kupeček jednatel společnosti +420 728 781 710 elpakupecek@elpakupecek.cz